Skip to main content
Uratarinat

Jari Avellan – lastaaja

By 30.6.2021No Comments

Kuparia lastatessa aika kuluu kuin siivillä

Porin Kupariteollisuuspuistossa kuparia lastaa maailmalle kuusi Valtasiirron ammattilaista. Yksi heistä on Jari Avellan, joka on työskennellyt lastausten parissa kohta neljä vuotta.

– Missään muussa työssä päivät eivät ole menneet niin nopeasti kuin täällä, toteaa Avellan.

Hän kuvailee työtään monipuolisen mukavaksi. Kuorman tai kontin valmistuminen on joka kerta yhtä palkitsevaa.

– Samassa kuormassa voi olla tavaraa vaikka 14 eri asiakkaalle, joten purkujärjestys täytyy ottaa huomioon jo lastausvaiheessa. Näissä hommissa täytyy todella tietää, mitä tekee.

Jatkuvaa oppimista

Lastaaja kohtaa työssään lukemattoman määrän erilaisia kontteja ja autoja, joiden jokaisen kohdalla on kyettävä arvioimaan, mitä kyytiin mahtuu. Suurella tehdasalueella toimii useita yrityksiä ja lastauspaikkoja on kymmeniä, joten myös aluetuntemuksen täytyy olla kohdallaan, jotta oikeat kollit päätyvät oikeisiin autoihin sovittuna ajankohtana.

”Voisi luulla, että tämä on yksinkertaista työtä, mutta kyllä siinä melkein vuosi meni, että homma alkoi olla hallussa, ja vieläkin tässä oppii melkein joka päivä jotain uusia jippoja.”

Avellan on viihtynyt hyvin työssään, jota hän saa tehdä hyvässä porukassa. Asianmukaiset koneet ja oma korjaamo auttavat suoriutumaan työstä hyvin.

– Sähköinen Tracking Cloud™ -tilausjärjestelmä on myös tosi hyvä juttu erityisesti tiedonkulun kannalta. Kirjaamme puhelimella lastauksen aloitus- ja lopetusajan järjestelmään ja myös sen, jos lastauksessa on jotain poikkeamia.

Vapaalla vene vesille

Jääpalloa vuosia Suomessa ja Ruotsissa pelannut Avellan ei nykyään vapaa-ajalla juuri mailaan tartu. Sen sijaan kalastusvälineet pysyvät hyvin käsissä.

– Valtaosa vapaa-ajasta menee kalastukseen. Ei saaliilla niin väliä, kunhan saa merellä olla. Siellä arjen huolet unohtuvat.